Projects

Marathon Oil

Marathon Oil upgraded their 5 storey building into a state of the art headquarters

Continue reading
  • Client: Marathon Oil
  • Year: 2017
  • Size: 880 sqm
  • Type: Commercial
  • Scope: Space Planning, Interior Design, Fit-out Contracting
Overview 

SPACE designed and completed a full 5 storey building upgrade and fit out for Marathon Oil to convert Marathon House into a state of the art headquarters as the central focus of their presence in Aberdeen’s North Sea Energy Industry.

The relationship between Marathon and SPACE has continued and developed over those ten years through the ebb and flow of the energy industry and the building has been re-stacked and optimised to reflect Marathon’s ongoing operational requirements during that time.

In 2016 the new brief was to consolidate five floors into two in order to release three floors to the landlord in time for the planned lease event and to re-model the workspace to accommodate the revised Marathon teams. 

Approach

Although optimisation of space was the key driver for the design of the office space, the reception area on the fourth floor was a very important feature as it represents the first point of contact for all visitors to the Marathon organisation in what is now a multi-occupancy building.

SPACE interior designers worked closely with Marathon in careful selection of finishes to achieve a stunning finished area which provides great impact. 

The design team had to closely liaise with OCS and Marathon staff to improve adjacency and team working and to achieve “buy in” from all stakeholders. 

In order to optimise the available space, each workstation footprint had to be reduced along with number and footprint of all individual offices.

This reduced cellurisation in combination with rationalised tea preps and breakout spaces along with a more linear design enabled the revised team to be accommodated on the first floor, leaving the fourth floor for reception, meeting spaces, canteen, 1st aid, FM office, Mail and IT room and a reduced scale fitness studio.