More
What we do
Our people
Our Work
Contact

You are here

JW Holdings Rubislaw Terrace

Type

Commercial

Size

542

Location

Aberdeen

Sector

Consult & Design
Design Consult

 

A category B listed building within a conservation area, this unoccupied building had been allowed to fall into a condition of some disrepair and was burdened with a cumbersome, dated extension at the rear which offered little in terms of commercially attractive office space. Having acquired the building, the client’s brief was to create a modern office environment which re-invigorated the original interior of the building while also creating additional office space.

The exterior of the original building was sympathetically repaired and re-instated, while the interior was sensitively altered to create a more open plan arrangement which resulted in increased flexibility of use. The original decorative features of the building were restored within the context of an interior which reflected contemporary design – a full interior design scheme was prepared and works to the original features carefully considered. The existing extension was removed and replaced with a new extension on two levels; this created the additional space required by the brief through a modern design which reflected the contemporary interior, while also acknowledging the historic status of the original building through implementation of proper scale. This was supplemented by the use of materials such as granite cladding panels which were appropriate to the context yet reflected the modern nature of the extension.

The opportunity was also taken to improve accessibility into the building and to provide facilities which would allow the office to be used by people with a disability. The mid-terraced setting generated a narrow, constrained site which presented a technical challenge when designing and constructing the extension, resolved through a process of rigorous specification and detailing of the building. The project was delivered within budget and to a tight programme, achieved through a meticulous approach to the design and delivery of the building as well as through a process of engagement with conservation bodies throughout the design stages.

 

Date: 
2014
Top