More
What we do
Our people
Our Work
Contact

You are here

Burn Brae Gym Extension

Type

Leisure

Size

Location

Aberdeen

Sector

Design & Fit-out

The project site sits on a steeply sloping south facing site looking into the Rubislaw Den. The original house design by GPA Humphreys had addressed the sloping site by constructing a two storey house built above a semi-basement games room which opened onto a lower external terrace and logia beneath sections of the upper house. The brief called for extending the existing lower ground floor to form a fully glazed gym area on the lower terrace with provision also for a sauna and plant space.

The design had to consider maintaining existing plant ventilation and providing for full air conditioning within restricted headroom, and it also had to improve upon an existing level change between the basement space and the external terrace. An energy efficient envelope design had to incorporate ventilation to void spaces below upper external terraces, and consider tanking systems installed on upper terraces and basement level retaining walls. The new extension is designed as a counterpoint to the more traditional appearance of the main house above; the glass walls of the extension reflecting the woodland setting, which also maintain the open appearance of the original logia design. Glass to glass silicone jointed curtain-wall integrated with rain-screen feature walls finished in natural stone, green tinted glazing and a palette of natural colours was chosen to complement its woodland setting.  

Internally, the building was designed to provide a bright and welcoming exercise and leisure space with a new opening created to allow natural light to pass through the gym extension into the core of the basement games area. Natural stone and timber finishes were used to achieve a link to the external terrace spaces, and a lighting scheme developed to enhance the drama of the space during the hours of darkness. SPACE were employed to design and deliver the extension in collaboration with the main contractor Andrew Cowie Construction, in addition to design development of interior modifications and fittings to the original house layout.

Date: 
2015
Top