More
What we do
Our people
Our Work
Contact

You are here

Instant Group - Cornerstone

Type

Commercial

Size

2188

Location

Edinburgh

Sector

Consult & Design
Design & Fit-out

Instant Offices required a fast-track Design & Build solution to deliver a striking, transformational workspace in just 16 weeks from the start of design to handover of the completed site.  This required a dynamic approach to the design and build process with intensive collaboration with the client and the ultimate users of the space.  The space would host a digital development team so the look and feel had to be modern and inspiring as well as professional.  The goal was to move away from a traditional office work setting to an activity-based and collaborative workplace, providing a range of engaging and flexible work settings which would attract new staff and drive productivity. 

The space was designed to encourage and promote collaboration, communication and staff consideration.  It is an environment that is interactive and shared by the client and various partners and is therefore fully adaptable and flexible.  The client didn’t want to create a quiet office – it’s a space that is dynamic with people moving around to find the right settings for their activities.

We approached the space with a monochrome, muted palette to create a sophisticated, professional look and to create an environment where the people bring the colour.  A deconstructed, de-furbished look was created by removing the suspended ceilings in the central areas of each floor and replacing the ceiling tiles throughout the workspaces.  Different work settings were subtly defined by changing the floor coverings or furniture and adding splashes of colour to give the space an intuitive feel.  Enclosed rooms were kept to a minimum but flexible, multi-use collaboration areas were created and write-on walls and information radiators were spread throughout the office. 

The central area each floor is the breakout space with a café on the lower floor and an information wall on the upper.  The space was designed to feel dramatically different by removing the suspended ceiling in these areas to create additional light and a feeling of space where staff could decompress and find a different sense of creativity.

2018
Top